• 01.jpg
 • 02.jpg
 • 03.jpg
 • 04.jpg
 • Maribor-NAČRTI

   PRITLIČJE

 • Maribor-NAČRTI

   NADSTROPJE

 • Maribor-NAČRTI

   VZDOLŽNI PREREZ

 • Maribor-NAČRTI

   PREČNI PREREZ

 • Maribor-NAČRTI

   JUŽNA FASADA

 • Maribor-NAČRTI

   SEVERNA FASADA

 • Maribor-NAČRTI

   VZHODNA FASADA

 • Maribor-NAČRTI

   ZAHODNA FASADA

 1. FOTOGRAFIJE
 2. NAČRTI

PODATKI

Nagnjene obodne stene in sleme v prečni smeri hiše nakazujejo, da smo v objemu urbanega okolja, ki dopušča svobodnejšo arhitekturno zasnovo. Zamisel je bila zasnovati kompakten nekoliko introvertiran objekt svobodnejšega volumna. Izbrana oblika omogoča izvedbo prostornejšega eno in pol višinskega dnevnega prostora z galerijo. Iztek v zunanjo teraso kot hišno nišo zagotavlja tisto intimo, ki jo pri hišah v mestu včasih pogrešamo.
Oblikovalski poudarek predstavlja avtomobilski nadstrešek, ki s svojo konstrukcijo ponazarja drevesno stebričevje.

lokacija: MARIBOR
arhitektura: ARHITEKTURA STARC
statika: PIRING VOJKO PIRJEVEC s.p.
glavni izvajalec: DIVINUS d.o.o.
izvajalec strehe: TIŠMA d.o.o.
stavbno pohištvo - okna: NAGODETI d.o.o.
   
bruto kvadratura: 233,8 m2
neto kvadratura: 152,9 m2
leto izgradnje: 2013 - 2014
   
opis konstrukcije: ZIDANA - POROTHERM DRY-FIX OPEKA IN AB STENA
   
stopnja energijsko varčne gradnje: PASIVNA HIŠA
   
poraba energije za ogrevanje po PHPP: za osrednjo Slovenijo (Ljubljana) 14,3 kWh/(m2a)
  za lokalno klimo (Maribor) 13,7 kWh/(m2a)
   
U-VREDNOSTI  
stena iz betona 0'117 W/m2K
stena iz porotherma 0'103 W/m2K
streha 0'094 W/m2K
tla 0'133 W/m2K
previsna tla 0'105 W/m2K
zasteklitev 0'500 W/m2K
okvir 0'910 W/m2K
   
HIŠNA TEHNIKA  
toplotna črpalka (zrak-voda)  
prezračevanje z rekuperacijo  
zbiranje deževnice  
centralno sesalni sistem  

pridobljena nepovratna spodbuda Eko sklada                       9.300 €

 

INVESTITOR

Ker nam je stanovanje postalo pretesno, smo se po tehtanju različnih možnosti nazadnje odločili za nakup parcele in gradnjo hiše. Potem so se seveda pojavile nove dileme: ali zidano, ali montažno, ali skeletno, itd. Razen tega tudi razmišljanje o energetski učinkovitosti: »navadna«, nizkoenergijska, pasivna, itd.

Po premisleku smo se odločili, da poskusimo doseči standard pasivne hiše. Ker pa pasivna gradnja zahteva veliko znanja in izkušenj že pri sami zasnovi, smo seveda potrebovali nekoga, ki to ima. Razen tega smo želeli hišo, ki bi ustrezala našim željam in potrebam in ne bi bila po nepotrebnem prevelika. Sledilo je iskanje po internetu in med drugim sem naletel na blog gospoda, ki je gradil pasivno zidano hišo. V tem blogu je opisan celoten potek gradnje, vsa mogoča dela, materiali itd. Skratka, takoj se je videlo, da se je gospod v stvari zelo poglobil in ima veliko znanja. Logično je, da te potem znima, katere proizvajalce in izvajalce je izbral in tam sem prvič naletel na Jasnino ime, ker je ona zasnovala njegovo hišo.

Ta investitor Jasne kar ni mogel prehvaliti. Zato sem poiskal še njeno spletno stran, kjer ima predstavljeno tudi svojo hišo (tudi pasivno), v kateri živi in še druge objekte, ki jih je zasnovala. Njena hiša nam je bila zelo všeč, tako vizualno, kot tudi sami tlorisi, in tako sem se odločil, da ji pošljem prvi informativni e-mail.

Odgovorila je hitro in že takoj podala precej pomembnih podatkov in nas hkrati povabila, da jo obiščemo pri njej doma, da se spoznamo, pogovorimo in si njeno hišo ogledamo tudi v živo. Mislim, da smo se kar takoj dobro ujeli in tam smo bili kar celo sobotno dopoldne. Jasna nam je razložila vse mogoče o pasivni gradnji, toplotnih črpalkah, rekuperaciji pa tudi, kako pridobiti subvencije Eko Sklada. Mi smo razložili, kaj si želimo in kaj od hiše pričakujemo, Jasna pa nam je kar sproti svetovala in nas vodila.

Imeli smo tudi pomisleke, glede na to, da smo s štajerskega konca, Jasna pa iz Velikih Lašč, a se je izkazalo kot neproblematično. Jasna nas je trikrat (če ne več) obiskala na našem koncu, da si je najprej ogledala parcelo v živo, da nam je predstavila idejno zasnovo itd. Sama idejna zasnova je bila kar »drzna«, če se tako izrazim in najprej nas je kar presenetila. Ko smo doma pregledovali načrte, pa nam je bila vedno bolj všeč.

Ko to pišem, je hiša še v fazi gradnje (naslednji teden naj bi polagali strešno kritino) in zaenkrat lepo napreduje. V celotnem poteku gradnje do sedaj so Jasno menda klicali že vsi (od gradbinca, proizvajalcev oken, strojnika, do krovca itd.) in z vsemi se je prijazno pogovorila in jim pojasnila, kar jih je zanimalo. Celo, ko je bila na dopustu, je kar iz glave znala vse razložiti, se je čudil gradbinec.

Res je super, ker nam pomaga še sedaj med gradnjo, ko bi dejansko lahko rekla, da je ona svoje delo že opravila in bi nas pustila, da se sami znajdemo.

Da sploh ne omenjam, koliko nam je pomagala pri izpolnjevanju vloge za Eko sklad, izdelala nam je PHPP izračun in nam točno povedala, kaj se nam splača, da ne bi po nepotrebnem vgrajevali predragih oken ali predebele izolacije itd. Tudi ostali, s katerimi Jasna sodeluje so bili zelo strokovni in natančni (statik, strojnik, električar) in so vsi izdelali res kvalitetne PZI-je.

Vsekakor sem mnenja, da je sodelovanje z Jasno bila zelo dobra odločitev. Upam, da bo tudi naprej gradnja potekala tako gladko, kot do sedaj.

Hvala, Jasna!

Lep pozdrav,

Aljoša

   Λ