• 01.png
 • 02.png
 • 03.png
 • Ljubljana-NAČRTI

   PRITLIČJE

 • Ljubljana-NAČRTI

   NADSTROPJE

 • Ljubljana-NAČRTI

   PREREZ SEVER JUG

 • Ljubljana-NAČRTI

   PREREZ VZHOD ZAHOD

 • Ljubljana-NAČRTI

   JUŽNA FASADA

 • Ljubljana-NAČRTI

   SEVERNA FASADA

 • Ljubljana-NAČRTI

   VZHODNA FASADA

 • Ljubljana-NAČRTI

   ZAHODNA FASADA

 1. FOTOGRAFIJE
 2. NAČRTI

PODATKI

POTEK GRADNJE

 

Stanovanjska hiša je zasnovana na podlagi široke izbire načrtovalskih izhodišč, ki jih v svojem naboru, za mestno okolje, uveljavlja prostorski izvedbeni akt. Dopustna urbanistična določila, glede tipologije, oblikovalskih izhodišč, izbire materialov itd…, so bila, kot se za mestno okolje razume, dokaj ohlapna. Toliko bolj zahtevna so bila zato določila, ki jih postavljajo prostorske zakonitosti in mejni pogoji sosednjih objektov (in pogledov).

Kontekst, ki ga zasleduje izbrana arhitektonska rešitev na relativno majhni gradbeni parceli, predstavlja vidik razmerja zasebnosti nasproti javnosti, hiše proti mestu, vrta proti ulici.

Hiša kot zložba dveh volumnov enostavno ustvari niz prostorov, kot npr. intimen zunanji atrij pred dnevno sobo, nadkrito parkirišče z lopo, ki hkrati vzpostavi zasebnost vrta. Gre za kotičke, ki v mestnem okolju vedno predstavljajo dodano vrednost hiše.

Izbira materialov in barv poskuša poudariti vtis lahkotnega naleganja zgornjega volumna na spodnjega.

Skrita enokapna streha z minimalnim naklonom samo še potrdi »klasično-moderen« značaj objekta.

Na omejenem prostoru je pritlični del objekta, kjer so organizirani dnevni prostori, uspel vzpostaviti odprt stik z okolico, poudarjeno na južni in zahodni strani z velikimi steklenimi površinami.

Nadstropje je namenjeno spalnim prostorom, ki se preko igralnice podaljšajo v prostorno teraso, še en dragoceni zunanji prostor vsake hiše v mestu.

 

lokacija: LJUBLJANA
arhitektura: JASNA STARC
statika: PIRING VOJKO PIRJEVEC s.p.
elektro instalacije: BIRO LOVŠIN d.o.o.
strojne instalacije: KALKEM d.o.o.
glavni izvajalec: RIHTER, d.o.o.
   
   
bruto kvadratura: 204,5 m2
neto kvadratura: 160,1 m2
leto izgradnje: 2012 - 2014
   
opis konstrukcije: LESENA PANELNA KONSTRUKCIJA
   
stopnja energijsko varčne gradnje: NIZKOENERGIJSKA HIŠA
   
poraba energije za ogrevanje po PHPP: za osrednjo Slovenijo (Ljubljana) 19 kWh/(m2a)

 

 
U-VREDNOSTI  
zunanja stena 0'11 W/m2K
enokapna streha 0'10 W/m2K
ravna streha 0'10 W/m2K
tla 0'14 W/m2K
previsna tla v nadstropju 0'09 W/m2K
zasteklitev 0'60 W/m2K (g = 0,50)
okvir 1'10 W/m2K

 

HIŠNA TEHNIKA
ogrevanje s plinom
sončni kolektorji
prezračevanje z rekuperacijo
zbiranje deževnice
centralni sesalni sistem

odobrena nepovratna spodbuda Eko sklada                        10.668 €


INVESTITOR:
1. del: izbor, načrtovanje in podpora
Izbor projektanta je ena ključnih postavk pri gradnji hiše, še posebej če si človek zaželi enodružinske hiške za lastno familijo. Izbor projektanta poteka še  v začetni fazi projekta, ko povečini neizkušen graditelj še nima pravega občutka, koliko živcev in financ bo celotna bajta vzela. Slišala sva par grozljiv o projektantih, ki sprojektirajo sijajne zadeve, ki pa ali niso izvedljive v naravi ali so nesramno predrage, še raje pa oboje. A tudi investitorji znamo imeti čudne ideje, zato je pomembno, da investitor in projektant najdeta skupni jezik, pri čemer slednji sicer upošteva želje, hkrati pa jih uspešno plemeniti s strokovnim znanjem.
Zato sva se izbora lotila načrtno. Na papir sva si napisal par želja in naredila celo nekaj grobih osnutkov. Jasna Ariana Starc je na naju naredila najboljši vtis, saj je bila seznanjena z modernimi dognanji na področju gradnje varčnih hiš (ni pa jih vsiljevala), hkrati pa je dokončevala tudi svojo hišo in sva upala, da bo znala svoje praktično znanje uporabiti pri najini hiši.
Jasna se je uspešno prilagodila relativno majhni mestni gradbeni parceli. Po najinem mnenju se arhitektura hiše zelo lepo vklaplja v okolico – je hkrati dovolj posebna, a vendar ne kriči z ultra modernimi rešitvami. Hiša oziroma njen dnevni prostor se odpira navzven, hkrati pa še omogoča dovolj zasebnosti v mestnem okolju.
Jasnina zavzetost se je izkazala tako pri papirologiji kot pri sodelovanju z izvajalci. Pri tem se je uspešno ne le prilagajala spremembam, temveč nama pri njih tudi pomagala. Tvorno je sodelovala z izvajalci in nadzornikom in tvorno iskala kompromise, kjer so bili mogoči ter jih konstruktivno zavračala, kjer niso bili mogoči ali potrebni. Prav slednje, ščitenje investitorja pred bližnjicami, je pomembno, saj lahko še tako dober projekt zaradi preveliko interesov razvodeni. Jasna nama je bila v pomoč tudi pri optimalnemu izkoristku spodbud za energetsko varčno gradnjo, saj smo z njenim znanjem uporabili materiale, ki omogočajo najboljši izkoristek in funkcionalnost pri danemu (beri: omejenemu) finančnemu vložku.
Trenutno smo v fazi gradnje hiše. Sodelujeva z izvajalci, ki so pohvalili Jasnine detajlne načrte, kar naju obdaja z optimizmom. Hkrati upava, da se bodo temeljite priprave na gradnjo obrestovale in bo gradnja potekala uspešno ter predvsem brez (pre)velikih glavobolov. Čez nekaj mesecev pa poročava o uspehu.

Marko K. in Barbara T.
Ljubljana, 10. september 2012

 

2. del: gradnja in vselitev

Dve leti po začetku smo vseljeni. Nekaj daljše vmesno časovno obdobje je bilo le zato, ker smo lovili prehod iz šole v vrtec. A vmes se je dogodilo precej. Novembra 2012 se je začela vzpenjati hiša in v nekaj dneh je bila izvedena do strehe. V nekaj tednih je bila konstrukcija zaprta in spomladi je bila hiša že skoraj nared.

Verjetno smo imeli malo sreče, hkrati pa je bil projekt že od začetka zastavljen tako dobro, da je bilo sprememb med gradnjo relativno malo. Komunikacije na nivoju Jasna (projektantka) – nadzornik – izvajalec so bile tako potrebne le občasno in so delovale normalno. Na ta način smo se izognili številnim grozljivim zgodbam, ki jih poslušamo od graditeljskih sotrpinov. Tudi napake so bile hitro obvladane in razrešene.

Po mesecu bivanja so vtisi dobri. Velikosti prostorov odgovarjajo našem načinu življenja. Hiša sama ima velike sobe, ki pa imajo par posebnih kotičkov. Prijetna je loža za tuširanje, ki jo bo pozimi ogrel edini radiator v hiši (drugače je gretje talno). Kopalnica je izvedena tako, da daje nekaj intimnosti tudi pri pregovorni jutranji gneči. Spalnica in otroški sobi nista nabiti z omarami, a hkrati je vseeno dovolj prostora za vse obleke in predmete. Osrednji prostor, ki pa tvorijo dnevna soba z jedilnim kotom in kuhinjo pa je sploh prostorna. Zaradi razgleda na zunanjo travo imamo zaenkrat raje kak kos pohištva manj. Življenje v hiši je prijetno, svetlobe je dovolj, prav tako se je izkazal prezračevalni sistem. Pozimi bomo videli še kako se izkaže rekuperacija. Preteklo zimo smo na grobo preskusili ogrevanje, ki po porabi res deluje tako varčno kot predvideno, kar se nam zdi pomirjujoče.

Glede na precejšnje spremembe v načinu gradnje hiše pred začetkom gradnje (razmišljali smo tako o skeletni kot tudi klasični gradnji), se je Jasna hitro in učinkovito ustrezno prilagodila. Dobro je sodelovala z glavnim izvajalcem, ki je pravzaprav le nadgradil njeno osnovno. Na podlagi naših izkušenj lahko rečem, da je sodelovanje z Jasno zelo prijetno, predvsem pa nadvse tvorno. Ne spomnim se morebitnih težav in morebiti je z dobrim arhitektom/projektantom tako kot z zdravjem – dokler je vse v redu, je/ga nihče ne opazi.

Kakorkoli že, Jasno kot arhitektko in projektantko lahko zaradi pozitivnih lastnosti, znanj in izkušenj priporočim vsakemu graditelju.

 

Marko Kovač

Ljubljana, 27. avgust 2014

 

 

 

 

   Λ